Edukacija učenika područne škole Vrana OŠ Pakoštane

U područnoj školi Vrana OŠ Pakoštane održana edukacija učenika o opasnosti od mina

Foto: MUP

Općina Pakoštane, kao jedna od općina koja je još uvijek obuhvaćena minsko sumnjivim prostorom, u suradnji sa Službom civilne zaštite Zadar, u skladu s Planom informiranja i edukacijom stanovništva od minsko-eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojitih sredstava i njihovih dijelova za 2019., provela je 5. lipnja edukaciju i informiranje učenika i zaposlenika škole u prostorima  osnovne škole Pakoštane (područna škola u mjestu Vrana).
 
U Domovinskom ratu, navedena područna škola je bila na prvoj crti bojišnice te se u neposrednoj blizini škole još uvijek nalazi minsko sumnjivi prostor na kojem, osim ostalih sredstava, nalaze i „zvončići“ koje je agresor koristio za napad.
 
Edukaciji su prisustvovali učenici drugog razreda osnovne škole sa svojom učiteljicom  (19 učenika), koji su pozorno pratili edukaciju te aktivno sudjelovali sa svojim pitanjima i zapažanjima. Predavači su uz službenike MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite bili i  troje službenika MUP PU Zadarska te dvojica pirotehničara protueksplozijskog odjela PU s policijskim službenim psom Bela kojeg su učenici s naročitom pažnjom prihvatili i pratili njegove sposobnosti. Školi su podijeljeni edukativni materijali, kao i plakati s mjerama i sigurnosnim upozorenjima o mogućim opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava.