Narančasto upozorenje DHMZ-a

Zbog izraženih pljuskova i grmljavinskog nevremena koje se očekuje na zagrebačkom i osječkom području, Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas žuto, a za sutra narančasto upozorenje

Za danas, 5. lipnja izdano je žuto upozorenje za zagrebačko područje, zbog mjestimice mogućih izraženih pljuskova s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima. Na području Osječko – baranjske županije također su mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima regije (Podravina, Baranja).

Loše vremenske prilike očekuju se i sutra pa je Državni hidrometeorološki zavod izdao narančasto upozorenje za obje regije. Mogući su lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme, s vjerojatnošću grmljavine > 80 %.

Zbog najave jačih grmljavinskih nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu, budite na oprezu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću, kao i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Također su mogući prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Žuto upozorenje izdano je za sutra i za zapadnu obalu Istre te područje Kvarnera i Velebitskog kanala zbog pojačane, ponegdje i jake bure. Iako su uobičajene i česte u ovim regijama, očekuju se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica