Pronađeni dijelovi nestalog zrakoplova

Nakon intenzivne potrage za zrakoplovom tipa Cessna, koja je, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima trajala skoro 23 sata, danas u 10:50 sati dronom iz zraka su uočeni ostaci letjelice (krilo, rep, dijelovi kabine) na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak

Foto: MUP
 
Stanje 30. svibnja u 12:00 sati

Nakon intenzivne potrage za zrakoplovom tipa Cessna, koja je, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima trajala skoro 23 sata, danas u 10:50 sati dronom iz zraka su uočeni ostaci letjelice (krilo, rep, dijelovi kabine) na lokaciji južno od Bročanske kose te su odmah nakon dojave upućeni zemaljski timovi koji su potvrdili pronalazak. Policija je osigurala područje.

Nažalost potvrđeno je da su svi putnici letjelice CESSNA poginuli te slijedi policijski očevid.

Ovim putem, u ime Ravnateljstva civilne zaštite i svih operativnih snaga, izražavamo sućut obitelji i prijateljima poginulih.

Od dojave Hrvatske kontrole zračne plovidbe, koja je jučer, 29. svibnja u 11:40 sati obavijestila Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu sjeverno od Rakovice na visini do 2300 stopa, te nakon promptne reakcije Operativnog centra civilne zaštite i dizanja operativnih snaga, u potrazi je sudjelovalo oko 400 osoba. Formirano je 38  timova po 10 osoba kojeg su činili pripadnici Državne intervencijske postrojbe civile zaštite, HGSS-a, policije, vatrogasaca, a uključili su se i lovci, koji poznaju teren te su davali korisne informacije. Svaki tim je pretraživao područje od cca 30 ha zahtjevnog i teško pristupačnog terena. S obzirom da se dio tog područja odnosi i na vojni poligon Slunj, u koordinaciju potrage je uključena i Hrvatska vojska.

Cijelom potragom koordiniralo je Ravnateljstvo civilne zaštite koje je na lokaciji formiralo Bazu operacije sa zapovjednim komunikacijskim vozilom te je osim u ljudstvu (26 pripadnika DIP CZ i 7 djelatnika RCZ-a), pružilo i logističku potporu (ukupno je bilo 13 dronova  - 10 HGSS-ovih i 3 DIP CZ).

Zahvaljujemo svima na promptnoj i profesionalnoj reakciji.


Stanje 30. svibnja u 8:30 sati

Potraga za nestalim zrakoplovom Cessna, unatoč teškim vremenskim uvjetima, trajala je i ovu noć, a od jutra je intenzivirana te je uključeno preko 350 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite, policije, HGSS-a, vatrogasaca i lovaca. 
 
Državna intervencijska postrojba civilne zaštite postavila je bazu operacija i komunikacijsko-zapovjedno vozilo, odakle Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira operativnim snagama na terenu te pruža logističku potporu. U pretragu je uključeno 26 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s dva drona i dva kvad vozila, 7 djelatnika Ravnateljstva civilne zaštite, 184 pripadnika HGSS-a, 114 policajca, 29 vatrogasaca te 3 lovca.

U zrakoplovu se nalazio pilot i tri člana posade. Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite pokušao je locirati mobitel pilota, ali bezuspješno.
 
Podsjetimo, Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je jučer, 29. svibnja Operativni centar civilne zaštite o nestanku zrakoplova tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj. 
 
Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio OKC MUP-a te HGSS te su na koordinate nestanka odmah upućeni članovi HGSS-a s dronom i policija.
 
Broj operativnih snaga na terenu se konstantno povećava, uključuju se dodatne snage i ulažu veliki napori kako bi se zrakoplov što prije pronašao unatoč teškim vremenskim uvjetima.
 

Stanje 29. svibnja u 20:00 sati

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio OKC MUP-a te HGSS. Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija.
 
Na terenu koordinira Ravnateljstvo civilne zaštite te je trenutno uključeno više od 100 pripadnika operativnih snaga. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite postavlja bazu operaciju na terenu.

Broj operativnih snaga se povećava, dodatne snage Ravnateljstva civilne zaštite, policije i HGSS-a se uključuju.
 
Potraga je i dalje u tijeku te se ulažu veliki napori kako bi se zrakoplov što prije pronašao unatoč teškim vremenskim uvjetima.


Stanje 29. svibnja 2022. u 14:00 sati

Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je Operativni centar civilne zaštite o nestalom zrakoplovu tipa Cessna sjeverno od Rakovice, na visini 2300 stopa, koja je krenula iz Splita, a kretala se u smjeru sjevera prema Njemačkoj.

Operativni centar civilne zaštite je o koordinatama nestanka obavijestio OKC MUP-a te HGSS. Na koordinate nestanka upućeni su članovi HGSS-a s dronom i policija te je akcija traganja u tijeku. Županijski centar civilne zaštite 112 Karlovac koordinira operativnim snagama na terenu. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite je u pripravnosti.


Stranica