Državna intervencijska postrojba civilne zaštite na obilježavanju Dana Hrvatske vojske

Povodom svečanog obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, danas, 30. svibnja na zagrebačkom ŠRC Jarun otvoren je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske

Foto: MUP

U sklopu taktičko-tehničkog zbora, Državna intervencijska postrojba Ravnateljstva civile zaštite predstavila je sofisticiranu opremu koja se koristi u najsloženijim akcijama traganja i spašavanja. Prikazali su djelovanje daljinski upravljanog gusjeničara (popularnog naziva „robot“) koji se koristi za gašenje, dekontaminaciju i uklanjanje prepreka u području opasnom za ljude te predstavili komunikacijsko-zapovjedni kontejner i kamion s opremom za spašavanje iz ruševina. Uz pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, od operativnih snaga civilne zaštite sudjelovali su i HGSS i Hrvatski Crveni križ.

Tijekom dana mogu se vidjeti pokazne vježbe Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, hodni koncert Orkestra Hrvatske vojske te koncert Jazz orkestra HV-a.

Podsjetimo, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku (HV), a 21. rujna 1991. godine uspostavlja se Glavni stožer Hrvatske vojske (GSHV). U HV-u je kao poseban dio zadržan Zbor narodne garde kao profesionalan sastav, a pričuvni sastav ZNG-a i Teritorijalne obrane preveden je u pričuvni sastav HV-a. Postrojbe ZNG-a 3. studenog 1991. preimenovane su u Hrvatsku vojsku.

Stranica