Obilježavanje Dana planeta Zemlje: Uloži u naš planet!

Dan planeta Zemlje u cijelom svijetu obilježava se od 2009. godine odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Međutim, još od 1970. godine na sveučilištima u SAD-u, tijekom proljetnih praznika, studentima se skretala pozornost na ekološke probleme i poticalo ih se na djelovanje. Hrvatska Dan planeta Zemlje obilježava od 1990. godine, a utjecaj klimatskih promjena na intenzitet i učestalost prijetnji koje mogu uzrokovati katastrofe uočen je i opisan već u prvoj Nacionalnoj procjeni rizika od katastrofa.

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, vlade, građani i tvrtke pozvani su da ubrzaju potragu za rješenjima kojima će djelovati na klimatske promjene. Ove godine obilježavanje je pod sloganom „Uloži u naš planet“, a u njemu sudjeluje više od 190 država svijeta. Neke procjene govore kako takozvana „zelena rješenja“ mogu smanjiti negativni utjecaj stakleničkih plinova za čak trećinu do 2030. godine i tako značajno pridonijeti ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Stoga je cilj ovogodišnjeg obilježavanja ubrzati prijelaz na pravednu, prosperitetnu zelenu ekonomiju koja će zamijeniti fosilna goriva i tehnologije iz prošlih stoljeća čija upotreba velikim dijelom negativno utjeće na prirodne cikluse našeg planeta.

Klimatske promjene utječu na učestalost i intenzitet niza prijetnji i usko su povezane s rizicima od katastrofa. Znanstvenici posljednjih godina diljem svijeta pa i u Hrvatskoj upozoravaju kako je vrijeme za djelovanje ograničeno i svaka je sekunda važna, kao što je važna i svaka aktivnost koju ćemo poduzeti s ciljem smanjenja rasta globalnog zatopljenja jer time posredno smanjujemo i rizike od katastrofa. Važno je zaštiti okoliš, ali i obnoviti ga nakon degradacije za koju je velikim dijelom odgovoran čovjek. Svako staklo odbačeno u prirodu, neočišćena okućnica, kanali za odvod viška vode zatrpani smećen i slični primjeri povećavaju rizike od požara, klizišta ili poplave. Svako neodgovorno planiranje razvoja i promjene u okolišu kojim negativno utječemo na prirodu - negativno utječemo i na sebe i zajednicu.

Širok je spektar aktivnosti kojima se obilježava ovogodišnji Dan planeta Zemlje. U virtualne aktivnosti, poput postavljanja satova za odbrojavanje unazad na internetskim stranicama i portalima ili snimanja zvučnih videa koji se potom objavljuju na Facebooku i Twitteru s oznakom #BeTheWave, možemo se uključiti svi. No izuzev virtualnih, na globalnoj razini zabilježene su aktivnosti kojima se pokušava doprijeti do svake osobe i pokazati kako svatko od nas može doprinijeti očuvanju planeta Zemlje. Aktivnosti koje možete poduzeti Vi i Vaša obitelj mogu biti čišćenje odbačenih predmeta, smeća u naseljima, na plažama, u rijekama i jezerima, na stazama i u parkovima kako bi se smanjilo zagađenje otpadom i plastikom, poboljšala staništa i sprječile štete koje trpe i ljudi i divlje životinje. Inspiraciju možete potražiti na digitalnoj karti svijeta (https://www.earthday.org/campaign/cleanup/#map) gdje su zabilježene i neke od aktivnosti udruga za zaštitu okoliša, institucija, tvrtki i pojedinaca iz Hrvatske.
 
U aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa Ravnateljstvo civilne zaštite aktivno sudjeluje na globalnoj i nacionalnoj razini, što uključuje i brigu za okoliš. Izradom niza planskih dokumenata civline zaštite, Procjenom rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku, Procjenom sposobnosti upravljanja rizicima za Republiku Hrvatsku, te Strategijom upravljanja rizicima od katastrofa do 2030, na sistematiziran je način planiran niz aktivnosti i projekata koje imaju za cilj smanjiti rizik od katastrofa. Međutim, istovremeno moramo biti svjesni kako niti jedna institucija ne može učiniti toliko koliko možemo svi zajedno. Smanjenje rizika od katastrofa je posao svih nas. Brigom za okoliš brinemo i za sebe, svoju obitelj, zajednicu te smanjujemo rizik od katastrofa povezanih s klimatskim promjenama. O tome moramo razmišljati svakodnevno i prilagoditi svoje ponašanje okruženju u kojem se nalazimo jer ulaganje u naš planet mjeri se i malim, svakodnevnim aktivnostima. Zato budi dio promjene i dobar primjer svojoj zajednici – brigom za i prilagodbom okolišu smanji rizik od katastrofe! 


Stranica