Osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite Grada Belišća

Foto: MUP

Jučer, 15. veljače 2022. održano je osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite grada Belišća. Osposobljavanje je održano u Velikoj vijećnici u Belišću, prema programu osposobljavanja kojeg je donijelo i provodi Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH, a prisustvovali su svi članovi Stožera.
 
Osposobljavanje članova stožera civilne zaštite Grada Belišća proveli su djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek.

Nakon uvoda u teme osposobljavanja, prezentirane su temeljne odrednice o sustavu civilne zaštite, planskim dokumentima u sustavu civilne zaštite, obvezama članova stožera i načelima stožernog upravljanja te odnosima s javnošću i medijima. Osobit interes izazvalo je predstavljanje općih elemenata sustava ZEOS i NICS te je dogovoreno održati planiranu vježbu civilne zaštite Grada Belišća u kojoj bi se koristili navedeni sustavi. Na kraju je prezentirana studija slučaja kao uvod u stožernu vježbu, kojom se simulira stožerno upravljanje za izvanredni događaj olujnog nevremena, kao najvjerojatniji scenarij iz procjene rizika koji uključuje poplavu, požar otvorenog prostora, evakuaciju i zbrinjavanje ugroženog stanovništva te zaštitu i saniranje posljedica na objektima kritične infrastrukture. Osposobljavanje uključuje upoznavanje s radom radio uređaja u sustavu TETRA te praktično korištenje i komunikaciju.

Nadalje će se provesti osposobljavanje članova stožera civilne zaštite gradova Đakova (17.02.2022. godine), Valpova (22.02.2022. godine), Donjeg Miholjca (24.02.2022. godine), Našica (08.03.2022. godine) i Belog Manastira (10.03.2022. godine).