Područni ured civilne zaštite Osijek sudjelovao i podržao kampanju protiv nasilja nad ženama "Milijarda ustaje"

Trg Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi 14. veljače bio je mjesto plesa i glazbe čime se Područni ured civilne zaštite Osijek Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH uključio u globalnu plesnu kampanju „Milijarda ustaje“

Foto: MUP

Kampanju već tradicionalno organizira Policijska uprava Osječko-baranjska s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a RH te Plesnim studiom „Shine“, Gradskim društvom Crvenog križa Osijek, Društvom Naša djeca Osijek, Srednjoškolskim đačkim domom i Domom učenika Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“.

Cilj kampanje je prevencija nasilja nad ženama kao i promocija Nacionalnog projekta „Živim život bez nasilja“.

Kampanja “One Billion Rising” ili „Milijarda ustaje“ započela je na Valentinovo 2012. kao inicijativa za podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta fizičkom nasilju, što je sveukupno milijarda i pol žena i djevojčica, a Republika Hrvatska nije iznimka. Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji koju je započeo UN i koja je usmjerena protiv nasilja nad ženama.

Kampanja se održava u više od 200 zemalja svijeta i 20-ak gradova u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Koprivnica i dr. ) i razvila se u najveću organiziranu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama.

Cilj ove aktivnosti je pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja, upozoriti na njegove pogubne posljedice i pozvati sve da plešući odbiju pristati na „status Q“, sve dok kultura nasilja ne nestane.