Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas 1. veljače crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala, srednje i južne Dalmacije. Također je izdao i narančasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju i Kvarner i Kvarnerić   

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Na području splitske i dubrovačke regije puše mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar, s mogućim orkanskim udarima. Najjači udari vjetra 65-145 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području Kvarner i Kvarnerića puše mjestimice jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h). Na području sjeverne Dalmacije puše vrlo jaka bura i tramontana s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Stranica