Na konferenciji za medije najavljena međuresorna vježba „Sigurnost 19"

Kao uvod u ovogodišnju požarnu sezonu, danas je u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici održana konferencija za medije na kojoj je predstavljena međuresorna vježba „Sigurnost 19".

Foto: MUP

Ciljeve i plan vježbe predstavili su glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno - operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.
 
Vježba se provodi u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini, i prema godišnjem planu rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu. Nositelj aktivnosti je Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.
 
Vježba „Sigurnost 19" će se održati s ciljem provjere spremnosti i koordinacije vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća tijekom ljetne požarne sezone. U okviru vježbe provest će se pokazni dio vježbe gašenja požara otvorenog prostora, kao i tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme u Vojarni „knez Trpimir“, Divulje.
 
Vježba na terenu je zamišljena kao simulacija više istovremenih požara na prostoru Zadarske, Šibensko - kninske i Splitsko - dalmatinske županije (3 šumska požara), spašavanje unesrećenih iz tunela „Sv. Ilija“, organizacija prijevoza snaga za gašenje šumskih požara na otoke uz potporu Hrvatske ratne mornarice. Budući da se kroz vježbu žele provjeriti SOP-ovi i druge smjernice, ne izrađuje se detaljni plan provedbe svake pojedine vježbe, već će se prema aktiviranom događaju koriste stvarne procedure, sustav veze i sl., kao što bi se koristilo i u stvarnom događaju.
 
Ciljevi ove međuresorne vježbe su: provjera nadležnosti tijela iz sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su tijela osnovana, provjera komunikacije i koordinacije unutar vatrogasnog sustava i između tijela sustava domovinske sigurnosti, provjera komunikacijskog – informacijskog sustava za potrebe rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske (OVZ RH).
 
Vježbom će se prezentirati uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera (besposadni sustav HV-a) s kriznog žarišta u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu (OVZ RH) u realnom vremenu radi poboljšane situacijske svijesti za donošenje odluka (C2), uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a, provjera sposobnosti olakšanog donošenja odluka članova Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH (OVZ RH), Provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi shodno Planu intervencija kod požara otvorenog prostora na području Zadarske, Šibensko - kninske, Splitsko - dalmatinske županije, uvježbavanje organizacije stupnjevitog podizanja vatrogasnih snaga, primjena različitih taktičkih pristupa gašenju požara otvorenog prostora, provjera koordiniranog djelovanja žurnih i servisnih službi, te ostalih sudionika u vježbi. Ujedno će se provjeriti dio opreme i tehnike s kojom raspolažu postrojbe te funkcioniranje sustava veza, krizno komuniciranje i obavješćivanje.
 
Tehničko-taktičkim zborom prikazat će se dio vatrogasnih snaga, snaga civilne zaštite, vatrogasne i ostale opreme i tehnike temeljem Programa aktivnosti u 2019. godini.
 

Stranica