Blagdanska čestitka ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damira Truta

Bližimo se kraju još jedne godine, a to je vrijeme kada razmišljamo o prilikama koje nam je ona donijela, ali i preprekama s kojima smo se morali suočiti

Poštovane djelatnice i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite te sudionici sustava civilne zaštite, 

Bližimo se kraju još jedne godine, a to je vrijeme kada razmišljamo o prilikama koje nam je ona donijela, ali i preprekama s kojima smo se morali suočiti. U jeku borbe s epidemijom koronavirusa, dogodio se razorni potres koji je aktivirao veliki dio sustava civilne zaštite. S vremenskim odmakom od godine dana, može se zaključiti da je sustav reagirao učinkovito i u rekordnom roku.

Prioritetne aktivnosti nakon potresa odnosile su se na pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, saniranje posljedica te pružanje logističke potpore na potresom pogođenom području.

Paralelno su nastavljene aktivnosti Ravnateljstva civilne zaštite u potpori zdravstvenom sustavu koje su se odnosile na prihvat i distribuciju zaštitne opreme i cjepiva te su provođeni kontinuirani inspekcijski nadzori nad provedbom epidemioloških mjera. 

Unatoč epidemiji i aktivnostima na potresu postignuti su značajni rezultati u jačanju i promicanju sustava civilne zaštite kroz prilagodbu i jačanje zakonodavnog okvira u područjima radiološko-nuklearne sigurnosti, zaštite od požara, protuminskog djelovanja, kritične infrastrukture, smanjenja rizika od katastrofa, eksplozivnim tvarima. Nastavljena je realizacija i priprema novih projekata financiranih iz europskih fondova. 

Pružajući hrvatskim proizvođačima usluge tehničkog nadgledanja postrojenja i ispitivanja EX opreme u akreditiranom laboratoriju, dat je doprinos konkurentnosti i sigurnosti hrvatskog gospodarstva.

Razminiranje hrvatskih površina i protuminsko djelovanje jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na području sigurnosti, a potvrda predanog rada cjelokupnog hrvatskog sustava protuminskog djelovanja stigla je u studenom kada je Zadarska županija u potpunosti isključena iz minski sumnjivog područja.

Veliki doprinos sigurnosti građana pružali su operativni centri 112 koji su od 0 do 24 sata na raspolaganju građanima i turistima.

Ova božićna čestitka daje mi priliku da svim pripadnicima sustava civilne zaštite kažem hvala za povjerenje, podršku, ali i uložene napore i ostvarene rezultate u godini koju su obilježile najveće krize u Republici Hrvatskoj od njene neovisnosti. 

U predstojećoj godini čekaju nas novi izazovi. Svjesni smo koliko posla je pred nama, ali isto tako spremni smo na predan rad i daljnje unaprjeđenje sustava. 

Vama i Vašim obiteljima, u ime Ravnateljstva civilne zaštite i svoje osobno ime, želim sretan i blagoslovljen Božić te obilje radosti, zdravlja i uspjeha u nadolazećoj godini. 

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite

                                                                                dr.sc. Damir Trut




 

Stranica