Radni sastanak pred novu požarnu sezonu

Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini te priprema i provedba aktivnosti za turističku sezonu 2019. na području Osječko-baranjske županije

U svrhu provedbe pripremnih aktivnosti pred požarnu i turističku sezonu u 2019. godini, Područni ured civilne zaštite  Osijek i Županija osječko-baranjska organizirali su 9. svibnja 2019. godine radni sastanak s predstavnicima općina i gradova, vatrogasnih zajednica te žurnih službi i pravnih osoba izvršitelja zadaća pripremnih aktivnosti pred požarnu i turističku sezonu. Na dnevnom redu bilo je nekoliko točaka, između ostalog analiza tijeka priprema za protupožarnu sezonu u 2019. godini,  analiza tijeka priprema za turističku sezonu (TURS) u 2019. godini te najava budućih aktivnosti.
 
Nakon uvodne riječi Zvonka Grgeca iz Područnog ureda civilne zaštite Osijek Ravnateljstva civilne zaštite, koji je pozdravio sudionike sastanka i istaknuo značaj tema za cijelu zajednicu, zamjenik župana Osječko - baranjske županije, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Goran Ivanović pohvalio je rad žurnih službi, a posebno istaknuo napredak u organizaciji i radu istih uvođenjem sustava UVI za upravljanje vatrogasnim intervencijama, kao i izgradnju digitalno-analogne mreže za potrebe sustava civilne zaštite. Podržao je usku suradnju Centra 112 Osijek i Vatrogasne zajednice OBŽ te najavio vježbu sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije vezano za požarnu i turističku sezonu planiranu za kraj svibnja.
 
Silvana Pirić iz Područnog ureda civilne zaštite Osijek Ravnateljstva civilne zaštite prezentirala je presjek zadaća i pripremnih aktivnosti pred požarnu i turističku sezonu u 2019. godini. Županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić ukratko je iznio najbitnije podatke o pripremnim aktivnostima koje je Vatrogasna zajednica Osječko- baranjske županije u potpunosti provela pred ovu požarnu sezonu. Karakteristično za naše područje je povećan broj požarnih intervencija i opožarenih površina u prvom kvartalu godine. Istaknuta je dobra organizacija sustava uvođenjem sustava upravljanja vatrogasnim intervencijama - UVI, koji je instaliran u ŽC 112 Osijek. Također je istaknuto kao pozitivno iskustvo prednost funkcioniranja sustava radio mreže kojim su vatrogasne postrojbe na terenu uvezane s Centrom 112 Osijek, a  ujedno ima i ulogu ŽVOC-a (Županijski vatrogasni operativni centar). Predstavnici žurnih službi (Zavod za hitnu medicinu, HGSS) istaknuli su spremnost i dostatnost vlastitih kapaciteta za intervencije u redovnoj djelatnosti pa tako i za turističku i požarnu sezonu.
   
Na sastanku je zaključeno kako je izvršavanje obveza i aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2019. godini u tijeku te se ne očekuju veći problemi u izvršenju obveza. JLS će izvršiti potrebne pripreme (ažuriranje planskih dokumenata) kako bi nadolazeću turističku sezonu dočekali što spremniji. Prema procjenama nadležnih službi ako dođe do stvaranje dugotrajnih zastoja na graničnim prijelazima ili prometnicama te do potrebe provedbe evakuacije i zbrinjavanja putnika/turista, nadležni subjekti bit će spremni pravodobno reagirati. Također je navedeno kako je nužno ažurirati podatke i kontakte koji se dostavljaju u ŽC 112 Osijek, radi osiguranja efikasnog funkcioniranja sustava civilne zaštite. Operativne snage sustava civilne zaštite JLS-a nakon izrade procjena rizika i planova djelovanja civilne zaštite intenzivirat će i nastaviti s popunjavanjem i osposobljavanjem postrojbi civilne zaštite opće namjene. Istaknuta je potreba planiranja i provođenja vježbi civilne zaštite, radi uvježbavanja planova djelovanja civilne zaštite i održavanja razine spremnosti operativnih snaga i koordinacije.