U Zadru održana radionica i prezentacija opreme za sanaciju i sprječavanje onečišćenja mora

​11. studenoga 2021. u Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održana radionica i sastanak članova Operativnog centra Zadarske županije (ŽOC) za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Zadarskoj županiji na temu „Podizanje svijesti o onečišćenju Jadrana"

Foto: MUP

Na radionici su sudjelovali lučki kapetan i zapovjednik ŽOC-a Alen Rukavina, pročelnik UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove te član ŽOC-a Olivio Meštrović i ravnatelj Jadranskog edukativno - istraživačkog centra za reagiranja kod iznenadnih onečišćenja mora (ATRAC) iz Rijeke, Vedran Martinić. Kao predstavnici MUP-a radionici su prisustvovali Miroslav Andrić, voditelj službe civilne zaštite Zadar Ravnateljstva civilne zaštite i Senka Marević kao predstavnica Policijske uprave zadarske.
 
U praktičnom dijelu radionice  na Liburnskoj obali održana je prezentacija dijela opreme kojom raspolaže ŽOC namijenjene sanaciji i sprečavanju onečišćenja mora (eko brodica i dio specijalizirane opreme).

Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora koji je Vlada RH donijela 31. srpnja 2008. godine je dokument održivog razvitka i zaštite okoliša kojim se utvrđuju postupci i mjere za predviđanje, sprječavanje, ograničavanje, spremnost za i reagiranje na iznenadna onečišćenja mora i na izvanredne prirodne događaje u moru radi zaštite morskog okoliša.