Ravnatelj Trut na konferenciji o reformi lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut sudjelovao je danas, 28. listopada 2021. na panel raspravi koja je održana u sklopu konferencije „Prilika ili prijetnja? Reforma lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj“, koja je jučer započela u hotelu Sheraton u Zagrebu

U raspravi su uz ravnatelja Truta, sudjelovali šibensko-kninski župan dr.sc. Marko Jelić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec te načelnica općine Raša Glorija Paliska. Sudionici rasprave iznijeli su svoja viđenja reforme lokalne i regionalne samouprave te iskustva vezana uz obavljanje poslova iz njihove domene, a ravnatelj Trut govorio je važnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave u razvoju sustava civilne zaštite na području njihove odgovornosti te obvezama župana, gradonačelnika i načelnika, proizašlih iz Zakona o sustavu civilne zaštite.

Samo poduzimanjem svih potrebnih mjera i aktivnosti čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave može se podići sustav civilne zaštite na razinu koja će znati i moći odgovoriti na sve segmente upravljanja rizicima od katastrofa, od preventive, odgovora te oporavka“ rekao je Trut te dodao kako je u tijeku osposobljavanje novoizabranih čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave koje provodi Ravnateljstvo civilne zaštite, s ciljem pripreme za učinkovitu provedbu svih propisanih poslova i zadaća u sustavu civilne zaštite, a posebno za kvalitetno vođenje, koordiniranje i upravljanje u izvanrednim situacijama.

Cilj ove dvodnevne konferencije je pružiti platformu za raspravu teoretičara i praktičara o ključnim temama reforme lokalne i regionalne samouprave kao preduvjeta za ubrzani i ujednačeni razvoj svih dijelova Hrvatske. Konferenciju organizira Ekonomski institut Zagreb i zaklada Hanns-Seidel-Stiftung, a pokrovitelj je Ministarstvo pravosuđa i uprave.



Stranica