U Splitu obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, Područni ured civilne zaštite Split je danas, 13. listopada, proveo niz aktivnosti na području nadležnosti

Foto: MUP

Središnji dio obilježavanja je održan u Osnovnim školama „Mertojak“ i „Brda“ u Splitu kroz prezentaciju edukativnih modela simulacije katastrofa, nabavljenih kroz projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“, s ciljem jačanja svijesti nastavnika, učenika i opće javnosti o smanjenju rizika od katastrofa. Učitelji navedenih škola koji su sudjelovali na radionici u sklopu ovog projekta prikazali su učenicima petih razreda rad edukacijskih modela koji služe za upoznavanje učenika s poplavama, potresima, krškim krajolikom, erozijom i vulkanom.
 
Osim modela katastrofa djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Split Ravnateljstva civilne zaštite učenicima su predstavili edukativno-društvenu igru „Zemlja rizika“ te podijelili edukativno-promotivne materijale s ciljem da se djeci na zanimljiv način predoči što oni kao dio zajednice mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplava i drugih nepogoda. Iskustva i praksa su pokazali da je s višom razinom svijesti o uzrocima i posljedicama nesreća, manji i rizik njihovog nastanka i posljedica za ljude, materijalna i kulturna dobra te vitalne prirodne resurse.
 
Za ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa izabrali smo škole jer  populacija učenika ima dvojaku ulogu, s jedne strane su najranjivija skupina u slučaju velikih nesreća i katastrofa, a s druge djeca i mladi su odličan mediji za prihvaćanje proaktivnog pristupa i razmišljanja kad govorimo o upravljanju rizicima od katastrofa, a posebno u segmentu smanjenja rizika od katastrofa.  U Osnovnoj školi „Mertojak“ mediji su popratili obilježavanje te su se upoznali s projektom „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“.