Veleposlanica Japana Nj.E. Misako Kaji u nastupnom posjetu Ravnateljstvu civilne zaštite

Ravnatelj dr.sc. Damir Trut primio je danas, 11. listopada u nastupni posjet veleposlanicu Japana Nj.E. Misako

Foto: MUP

Na sastanku se razgovaralo o suradnji Hrvatske i Japana u području upravljanja rizicima od katastrofa, koja se odvijala kroz tečajeve, radionice, konferencije i sastanke.
 
Ravnatelj Trut se zahvalio na interesu Japana za razvijanjem daljnje suradnje, smatrajući kako obje zemlje imaju dovoljno stručnog znanja za razmjenu, ali i naučenih lekcija, koje će pomoći u daljnjim aktivnostima u cilju smanjenja rizika od katastrofa. S obzirom na veliko iskustvo Japana u saniranju posljedica potresa, veleposlanica Kaji ponudila je stručnu pomoć oko ublažavanja posljedica potresa, posebice oko pitanja protupotresne obnove, što je, po modelu Build Back Better, prilika za bolju i kvalitetniju izgradnju.
 
Osim, na području potresa, detektirana je mogućnost suradnje i na području ublažavanja rizika od poplava, klizišta, ali i radiološko-nuklearnih nesreća, jer je, istaknuo je ravnatelj Trut, Japan „zemlja koja je u tom području razvila visoko sofisticirana rješenja i mogućnosti“.  U tom smislu, Ravnateljstvo civilne zaštite želi podizati sposobnosti Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite u reakciji na radiološko-nuklearne nesreće, a iskustva, spoznaje i znanja Japana mogu biti od velike pomoći. Veleposlanica i ravnatelj složili su se kako je spremnost i odgovor Hrvatske na takve vrste nesreća koje ne poznaju granice važna za sigurnost cijele regije.
 
Veleposlanica Kaji zahvalila se na odazivu Ravnateljstva civilne zaštite za sudjelovanjem na radionici o izazovima seizmičkog rizika koja će se, u sklopu Inicijative o suradnji Japana sa zapadnim Balkanom, održati u Bugarskoj od 8. do 11. studenoga 2021., gdje će predstavnici Ravnateljstva prezentirati operativne aktivnosti sustava civilne zaštite nakon potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji.
 
Na kraju, ravnatelj Trut zahvalio je na svemu što Veleposlanstvo Japana čini na dobrobit hrvatskih građana, a prije svega na pomoći koju je Japan pružio Republici Hrvatskoj nakon katastrofalnih poplava 2014., kao i nakon nedavnih razornih potresa u Zagrebu i Sisačko–moslavačkoj županiji.

Stranica