Otvorena nacionalna terenska vježba HCK-a „JASTREBARSKO 2021. – naučene lekcije“

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i Crvenog križa Zagrebačke županije, danas, 9. rujna 2021., na prostoru Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom, službeno je otvorena nacionalna terenska vježba na temu potresa naziva „JASTREBARSKO 2021“

Sudionike vježbe i uzvanike pozdravio je pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut koji je, između ostalog, izrazio zadovoljstvo što će se na vježbi koristiti i testirati aplikacija NICS (Next Generation Incident Command System - Zapovjedni sustav nove generacije), koja omogućuje razmjenu informacija i koordinaciju sudionika sustava civilne zaštite u izvanrednim situacijama, velikim nesrećama i katastrofama. Naglasio je i kako vjeruje da će odrađene i izvježbane scene u ovoj vježbi doprinijeti daljnjem razvoju vještina i sposobnost te pripremiti timove da budu otporniji na izazove koji se pred njih stavljaju u trenutku izvanrednog događaja.
 
Cilj vježbe je testirati spremnost i samodostatnost interventnih timova te provjeriti usvojenost naučenih lekcija iz katastrofalnog potresa koji je u prosincu prošle godine pogodio područje Sisačko-moslavačke županije. Vježbom će biti obuhvaćene aktivnosti psihosocijalne podrške, službe traženja, logistike, prve pomoći, zaprimanja i distribucije humanitarne pomoći, organizacije smještaja za evakuirane osobe i komunikacije između svih razina unutar Hrvatskog Crvenog križa.
 
U aktivnostima vježbe, koje traju do nedjelje 12. rujna 2021., sudjelovat će 16 županijskih interventnih timova s više od 120 sudionika.


Stranica