Održan posljednji, 8. sastanak Upravljačkog odbora projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERZEGOVINA"

U Sarajevu je danas, 6. rujna održan posljednji, osmi sastanak Upravljačkog odbora (Steering Committee Meeting) projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERZEGOVINA - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“

Foto: MUP

Cilj projekta je smanjiti osjetljivost i povećati otpornost na prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe na svim razinama u Bosni i Hercegovini kroz jačanje kapaciteta civilne zaštite na području prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe, uzimajući u obzir najbolje europske prakse te približiti sustav civilne zaštite BiH članstvu Mehanizma Unije za civilnu zaštitu.

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut je u pozdravnom obraćanju izrazio zadovoljstvo do sada održanim aktivnostima, za koje smatra da su, iako u uvjetima propisanim epidemiološkim mjerama, održane profesionalno i kvalitetno. Prezentirao je i dosadašnje aktivnosti po radnim paketima projekta kroz koje su stručnjaci Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH pružili potrebnu stručnu pomoć nadležnim institucijama na području civilne zaštite u Bosni i Hercegovini, kroz razne aktivnosti koje uključuju mnogobrojne sastanke na operativnoj razini, radionice i tečajeve na području izrade i revizije standardnih operativnih postupaka, kao i ostalih planskih dokumenata. Provedeni su i treninzi za upravljanje kampom, za spašavanje iz poplava te za urbano traganje i spašavanje, a izrađena je i web stranica te su tiskane brošure i letci za ciljane i ranjive skupine stanovništva.

U okviru projekta, u Banja Luci će se sutra, 7. rujna, održati završna planska konferencija i u listopadu terenska vježba civilne zaštite „EU CZ BIH – Banja Luka 2021“. O tijeku priprema vježbe, na temu djelovanja sustava zaštite i spašavanja u slučaju poplava i klizišta na području Bosne i Hercegovine te aktiviranja Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, nazočne je izvijestio voditelj Službe za opremanje i razvoj Ravnateljstva civilne zaštite, Mladen Boričević. Na vježbi će sudjelovati OKC Ministarstva sigurnosti BiH te operativne snage civilne zaštite Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite, Distrikta Brčko te kombinirani modul Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.  Do kraja projekta, koji završava 31. listopada 2021., još je preostalo održavanje treninga za trenere i online radionice za GIS za lokalne zajednice u kojima se projekt provodi. 

Sastanku Upravljačkog odbora nazočili su i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Europske unije u BiH, Asocijacije za upravljanje krizama AZUR, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH i Republičke uprave za civilnu zaštitu Republike Srpske.

Vrijednost ovoga projekta je 1.498.800 eura, a  vodi ga Ministarstvo unutarnjih poslova RH kao voditelj Konzorcija s partnerom iz Bosne i Hercegovine - Asocijacijom za upravljanje krizama AZUR. Projekt u potpunosti financira Europska komisija, temeljem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova RH i Europske komisije.
 

Stranica