Humanitarna, ekološka, edukativna i sportska akcija RANGER HRVATSKA - 4 RIJEKE

U organizaciji Saveza čuvara prirode Hrvatske i njihovih partnera, danas 21. kolovoza, na gradskom kupalištu u Karlovcu započela je dvodnevna humanitarna, ekološka i edukativna akcija „Ranger Hrvatska – 4 rijeke“ #rangers4river

Foto: MUP

Manifestaciju, kojoj je ideja pratiti rijeke od izvora do ušća i ukazati na riječno bogatstvo pitke vode u Republici Hrvatskoj, ali i na sva njihova onečišćenja uzrokovana ljudskim utjecajem, otvorili su pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut, savjetnica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Irena Dubravec i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić.
 
U ime Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, obrativši se u pozdravnom govoru okupljenima, pomoćnik Trut izrazio je zadovoljstvo što se ponovno, naravno uz poštovanje svih epidemioloških mjera, mogu fizički susretati na ovakvim manifestacijama koje su u protekle dvije godine bile ograničene zbog koronakrize.
„Drago mi je vidjeti s koliko ste entuzijazma pristupili ovoj ekološkoj akciji, što ste prepoznali važnost uključivanja i edukacije djece i mladih, ali i oplemenili je humanitarnom dimenzijom kojom ćete pomoći Dječjoj bolnici Sisak i Skloništu za nezbrinute životinje Dumovec“ rekao je Trut te naglasio kako je temeljna zadaća sustava civilne zaštite, zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoliša, a primarni cilj ove akcije je čišćenje okoliša te da je Ravnateljstvo civilne zaštite sa zadovoljstvom prihvatilo partnerstvo u ovoj manifestaciji.
Danas će naši pripadnici Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, zajedno s pripadnicima specijalne postrojbe MUP-RH, hitne medicinske pomoći, vatrogasnih postrojbi i članovima Saveza – rendžerima, demonstrirati akciju spašavanja na rijeci i pokazati primjer zajedničkog djelovanja u sustavu civilne zaštite. U tom sustavu, neizostavnu ulogu imaju brojne udruge, kao što su udruge ronioca, ali i Vaša udruga – Savez čuvara prirode Hrvatska. Ujedno će ovo biti prigoda da naša Državna intervencijska postrojba provjeri tehniku i opremu koja se koristi za spašavanje u poplavama“ zaključio je pomoćnik Trut te nadodao kako s ciljem postizanja što održivijeg razvoja, posebno u dijelu korištenja vodnih resursa, ali i zaštiti okoliša u cjelini, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatska platforma za smanjenje rizika od katastrofa kontinuirano provode aktivnosti podizanja svijesti i poticanja promjena u ponašanju.
Naglasio je da je ova manifestacija odličan primjer kako kod javnosti, a posebice djece i mladih, potaknuti svijest o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti okoliša, voda i drugih prirodnih resursa te da će možda rezultate truda koji danas ulažemo vidjeti tek generacije iza nas, no mi i sada znamo da je rad na smanjenju rizika i održivom razvoju itekako važan i potreban. Na kraju svog obraćanja Trut je svima zahvalio uz poznatu izreku „Zemlju nismo naslijedili od predaka, već smo je posudili od svojih potomaka.“
 
Ravnateljstvo civilne zaštite, kao partner manifestacije, sa svojom je Državnom interventnom postrojbom civilne zaštite (DIP CZ) i pripadnicima Hitne pomoći grada Karlovca, Javnom vatrogasnom postrojbom grada Karlovca, specijalnom postrojbom MUP RH i rendžerima - Karlovac, organiziralo prezentaciju akcije spašavanja utopljenika iz rijeke Korane. Također, ronioci DIP CZ-a sudjelovali su i u ekološkoj akciji čišćenja rijeke Korane te tako pridonijeli promicanju svijesti o važnosti očuvanja prirodnog bogatstva hrvatskih rijeka.
 
Osnovni ciljevi manifestacije su izgradnja „pametne mreže“ čuvara prirode - rendžera u vidu zaštite prirode i okoliša Republike Hrvatske, poboljšanje sustava obrane od poplava te suradnja svih državnih, regionalnih institucija u svrhu sprečavanja nedopuštenog odlaganja otpada i zaštite prirode.
 
Osim čišćenja rijeka Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre te okoliša uz rijeke, tijekom manifestacije održavat će se edukativne radionice, prezentacije ronjenja, plivanja, kajakarenja, raftinga, škola veslanja, maraton 4 rijeke, junior ranger utrka, likovna kolonija, šetnja planinarsko-rekreacijskom stazom „SELJANOVA ŠETNICA“, a sav prihod od aukcije slika izabranih djela s likovne kolonije bit će uplaćen na račun Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba „Dumovec“ i Dječje bolnice Sisak.
 
Program Ranger Hrvatska #ranger4river provodit će se u svim županijama Republike Hrvatske - prva županija je Karlovačka, a nakon toga štafeta rijekom Kupom prelazi u Sisačko-moslavačku županiju. Nakon obilaska svih županija stručna komisija izabrat će „najzeleniji“ grad i županiju.
 
 

Stranica