Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina obilježen usvajanjem Plana protuminskog djelovanja za 2019. godinu i obilaskom Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja. 

Foto: MUP

Danas, 4. travnja, upravo na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podnio je na 150. sjednici Vlade Republike Hrvatske Izvješće o provedbi Plana protuminskog djelovanja i utrošenim financijskim sredstvima u 2018. godini te obrazložio prijedlog Plana protuminskog djelovanja za ovu godinu, nakon čega se na Učilištu vatrogastva, zaštite i spašavanja na Ksaveru nakratko pridružio budućim edukatorima stanovništva o minskoj opasnosti, inače zaposlenicima Ravnateljstva civilne zaštite, pristiglima iz područnih, županijskih ureda, u njihovoj dvodnevnoj edukaciji za navedeno.

Detaljno predstavljajući Izvješće o prošlogodišnjem stanju u području protuminskog djelovanja, ministar Božinović je naglasio da je u 2018. godini od osiguranih više od 397 milijuna kuna, realizirano iznad 386 milijuna, te da je nastavljen trend osiguranja sredstava iz EU fondova tako da je udio bespovratnih sredstava iznosio 36,8% od ukupno osiguranih financijskih sredstava i izvora. - Na projektima koji su u cijelosti završeni i za koje je izdana potvrda o očišćenosti, pronađeno je i uništeno 979 komada minsko-eksplozivnih sredstava i preko 1.400 komada neeksplodiranih sredstava, rekao je ministar posebno naglasivši da se u prošloj godini nije dogodio niti jedan minski incident ili minska nesreća.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasnom je odlukom, nakon ministrovog predstavljanja, prihvatila Plan protuminskog djelovanja za ovu, 2019. godinu. Vezano uz njega, ministar je istaknuo da je iz svih izvora financiranja za njegovo provođenje planirano više od 360 milijuna kuna, od čega za poslove razminiranja najmanje 344 milijuna kuna, a ovogodišnji udio iz EU fondova iznosi 43,5%.  - Planiran je i nastavak i dovršetak najvećeg dijela poslova projekta „Naturavita“, koji je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu od oko 253 milijuna kuna, a poslovi bi trebali biti dovršeni na otprilike 25,3 km2 Osječko–baranjske županije, rekao je ministar i izdvojio i dva važna projekta planiranih u okviru istog operativnog europskog programa – Fearless Velebit i Karlovac Kast. Na njegovo se izlaganje predstavljanjem plana razminiranja vojnih lokacija nadovezao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević, nakon čega je Plan usvojen.

Kao posljednji doprinos obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, ministar je obišao vatrogasno učilište na Ksaveru, u društvu svog pomoćnika za civilnu zaštitu, Damira Truta. Pregledao je tamo izložena minsko-eksplozivna sredstva i samo Učilište, te se zadržao u kraćem razgovoru s polaznicima seminara, u kojem im je, za cjelokupnu domovinsku sigurnost, predočio važnost reorganizacije sustava i pripajanja područja zaštite i spašavanja i razminiranja MUP-u, te iskazao interes za njihove potrebe i nedoumice.  – Želim vam uspješan rad, znam da dosta znanja imate, ali uvijek je dobro naučiti nešto više, jer sve ovo što vi radite znači manje stradalih ljudi. Nema plemenitijeg posla, nego spašavati živote, zaključio je ministar Božinović, zahvalivši im na svemu što rade.

Naposljetku, prigodom obilježavanja 4. travnja - Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, podsjećamo da u Hrvatskoj već 15 godina nijedno dijete nije stradalo od mina, a kad govorimo o odraslima, zadnja nesreća sa smrtnim ishodom bila je 2014. godine. U posljednje dvije godine nije bilo minskog incidenta ili nesreće koja se odnosi na civile. 

Nažalost, u veljači ove godine lakše je ozlijeđen civil, izvan minski sumnjivog područja, što dodatno potvrđuje da s edukacijama stanovništva ne smijemo stati! 
Od 1998. godine, od mina je stradalo 596 osoba, od čega 203 smrtno. Od 1996. godine, smrtno je stradalo 38 pirotehničara, posljednji 2016.

Imamo globalnu lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju koju smo dosad višestruko potvrdili. Naš originalan sustav protuminskog djelovanja pokazuje visoke rezultate i  u njega kontinuirano ulažemo. No briga o razminiranju hrvatskog teritorija ostaje prioritet.

I dalje, u osam naših županija, 54 grada i općine, minski sumnjivo područje predstavlja opasnost. U tim županijama, preostala su još 345,5 minski sumnjiva četvorna kilometra, na kojima je oko 30 tisuća mina. Minski sumnjiva područja obilježena su s 12.184 natpisa upozorenja na minsku opasnost.

Dosad je razminirano više od 615 četvornih kilometara, za što je od 1998. godine, iz svih izvora financiranja, utrošeno 5,9 milijardi kuna odnosno 797 milijuna eura. Od toga se 144,3 milijuna eura odnosi na bespovratno europsko financiranje, što je više od petine ukupno uloženih sredstava.

Stranica