Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut na otvaranju 11. konferencije “Sigurnost gradova 2019"

U organizaciji časopisa Zaštita u Rijeci je 26. ožujka 2019. započela 11. konferencija "Sigurnost gradova 2019"

Foto: MUP

U organizaciji časopisa Zaštita u Rijeci je 26. ožujka 2019. započela dvodnevna konferencija namijenjena gradonačelnicima, dogradonačelnicima i voditeljima poslova sigurnosti u gradovima, lokalnoj upravi i samoupravi, županima, dožupanima i voditeljima poslova sigurnosti u županijama, direktorima i upravama gospodarskih subjekata od posebnog interesa za sigurnost i obranu države, direktorima i predstavnicima tvrtki za tjelesnu i tehničku zaštitu, predsjednicima i članovima vijeća za prevenciju te svim menadžerima i stručnjacima za sigurnost.

Pomoćnik Trut u svom uvodnom obraćanju istaknuo je kako su područja koja konferencija obrađuje (sigurnost lokalne zajednice, utjecaj tehnologije na sigurnost gradova, migracije i njihov utjecaj na urbane cjeline, pametne mreže i inovativna tehnološka rješenja) odraz aktualnih društvenih zbivanja i nezaustavljivih promjena suvremenog svijeta, prvenstvenu u  tehnološkom smislu. „Grad Rijeka je uhvatila ritam tog razvoja, a u korak s tim i podizala razinu sigurnosti svojih građana te zasluženo proglašena najboljim hrvatskim gradom u kategoriji SMART CITY u 2018.", naglasio je pomoćnik Trut te dodao kako je sigurnost nešto što se sustavno gradi, zahtijeva puno ulaganja i truda, prvenstveno u preventivu i edukaciju, kako bi se steklo povjerenje građana u institucije koje im pružaju tu sigurnost, kao primarnu ljudsku potrebu. 

Na kraju obraćanja pomoćnik Trut upoznao je sudionike konferencije s  promjenama paradigme sustava civilne zaštite, koja je započela ustrojbenom i normativnom reorganizacijom sustava, ustrojavanjem Ravnateljstva civilne zaštite unutar Ministarstva unutarnjih poslova, s ciljem uspostave  jedinstvenog vođenja i zapovijedanja u velikim nesrećama i katastrofama te jasnim podjelama uloge i odgovornosti od državne do lokalne razine.

Drugog dana konferencije djelatnik Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Krizmanić održat će prezentaciju projekta „Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama“ (Next-Generation Incident Command System NICS) u okviru NATO-ovog programa „Znanost za mir i sigurnost“. Projekt je vrijedan 5 milijuna eura, a uz nositelja projekta (Ministarstvo unutarnjih poslova) te partnere (Varaždinska županija, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Istarska županija, HGSS i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije), u istom sudjeluju i Bosna i Hercegovina, Makedonija  i Crna Gora.

 

Stranica