Gospić: Obilježen 1. ožujka - Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan civilne zaštite

Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj bilježi svoju povijest od kasnih dvadesetih godina 20. stoljeća. Prema povijesnim zapisima, preteča civilne zaštite u Hrvatskoj rođena je idejom o potrebi zaštite stanovništva nakon potresa, koji je 1884. godine pogodio Zagreb, dok su se počeci organiziranog sustava civilne zaštite počeli razvijati od kasnih dvadesetih  godina dvadesetog stoljeća

Foto: MUP

Vježbom evakuacije u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana – Lički Osik obilježen je Dan civilne zaštite na području djelovanja Službe za civilnu zaštitu Gospić. Vježba je održana 1. ožujka 2021. godine s temom evakuacije učenika i zaposlenika iz prostora škole u slučaju potresa (bez sudjelovanja operativnih snaga s područja Grada Gospića).

Cilj vježbe bila je praktična provjera Plana evakuacije i spašavanja u slučaju izvanrednog događaja u osnovnoj školi te osposobljavanje učenika i djelatnika škole za postupanje u izvanrednim situacijama te valjanosti predviđenih pravaca evakuacije. Za vrijeme vježbe djelatnici i učenici pridržavali su se propisanih epidemioloških mjera, a posebno držanje distance i nemiješanja skupina tj. učenika između razrednih odjeljenja.

Ovim putem svim pripadnicima operativnih snaga čestitamo Dan civilne zaštite.