Crveno i narančasto upozorenje Meteoalarma

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 16. i 17. studeni 2020., crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje sjevernog i srednjeg Jadrana te unutrašnjosti Dalmacije

Na području velebitskog kanala izdan je crveni metoalarm gdje se očekuje vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65- 130 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Na području gospićke regije očekuje se ponegdje jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima s najjačim udarim vjetra do 65 km/h te mjestimice obilnija kiša s količinama oborina od 30 do 90 mm.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom, a mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
 
Na području riječke regije očekuje se mjestimice jako jugo, a navečer jaka, podno Velebita i olujna bura s najjačim udarim vjetra od 75-130 km/h te mjestimice obilna kiša s količinom oborina do 90 mm.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina, a moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.
 
Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jako jugo, poslijepodne jaka, mjestimice vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65- 110 km/h.

Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
 
Na području sjeverne Dalmacije očekuje se  mjestimice jako jugo, noću jaka, mjestimice vrlo jaka bura s  najjačim udarima vjetra  od  65-100 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.Stranica