Potres kod Starigrad Paklenice

Dana 1.studenoga 2020. godine u 14:15 sati dogodio se potres sedam kilometara sjeveroistočno od Općine Starigrad Paklenice. Potres je bio magnitude 4,7 i maksimalnog intenziteta VI stupnja po EMS ljestvici, a osjetio se na širem području Zadarske županije.

Županijski centar 112 Zadar je u vrlo kratkom roku od 10 minuta nakon potresa zaprimio 111 poziva uznemirenih građana sa šireg područja županije. Bila je to prirodna reakcija uznemirenih ljudi koji su prenosili svoje osjećaje uz opis što im se dogodilo u tom trenutku. Nije primljen niti jedan poziv o ozlijeđenim osobama niti o većoj materijalnoj šteti. U kratkom roku uspostavljena je komunikacija sa svim žurnim službama, načelnikom Općine i načelnikom Stožera civilne zaštite Općine Starigrad, kao i sa načelnikom stožera civilne zaštite Zadarske županije. Sve su službe bile u pripravnosti za daljnje aktivnosti.
Stožer civilne zaštite Općine Starigrad Paklenica je aktivirao sve članove stožera, a od povjerenika civilne zaštite na terenu je prikupljao informacije o mogućim oštećenjima ili ozlijeđenim osobama. Izuzetno važna je činjenica da nije bilo ozlijeđenih osoba niti štete na infrastrukturnim objektima.

Podršku u radu općinskog Stožera civilne zaštite Starigrad Paklenica i obilazak terena izvršili su župan Zadarski Božidar Longin i Šime Vicković načelnik Stožera civilne Zadarske županije kao i Miroslav Andrić voditelj službe civilne zaštite Zadar.