Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Osijek na vježbi u Zračnoj luci Osijek

Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Osijek sudjelovala je jučer, 23. rujna s osam članova na vježbi u Zračnoj luci Osijek

Cilj vježbe bio je održavanje kontinuirane spremnosti svih sudionika aktivnosti i provjera plana za slučaj izvanrednog događaja zračne luke Osijek.

Simulirana je nesreća zrakoplova L410 s 19 sjedala na redovnoj liniji za Zagreb. Zrakoplov je krenuo sa stajanke i nakon polijetanja dolazi do sudara zrakoplova s pticom. Dolazi do požara desnog motora zrakoplova te se zrakoplov vraća u Zračnu luku Osijek. Kapetan traži stanje potpune pripravnosti aerodromskih službi. Dolazi do zadimljavanja kabine te se prilikom slijetanja zrakoplov zaustavlja uz južni rub USS (rigol), a što ima za posljedicu ozljeđivanje putnika te veće oštećenje zrakoplova i izlijevanje goriva. Uz vatrogasne postrojbe koje su gasile požar na zrakoplovu i ekipe hitne medicinske pomoći koje su zbrinjavale ozlijeđene putnike i članove posade te ostale sudionike vježbe, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Osijek je postavljala šator za zapovjedno mjesto za rukovođenje akcijom spašavanja.

Na kraju vježbe napravljena je analiza te je vježba ocijenjena kao uspješna, a ovakvim realističnim vježbama podiže se spremnost svih operativnih snaga civilne zaštite za stvarne situacije.



Stranica