Priopćenje za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 9. ožujka 2020.

Na današnji dan, 9. ožujka nema zabilježenih novih potvrđenih slučaja u Republici Hrvatskoj, što znači da imamo 12 oboljelih osoba od  COVID-19, od kojih su 3 u Zagrebu, 5 u Rijeci i 4 u Varaždinu

Ukupno je 344 testiranih uzoraka i u ovom trenutku ima još 9 uzoraka na testiranju.

Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljeno je 4737 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 110.090 slučajeva, od čega 31.002 izvan Kine. Do sada se oporavilo 62.302 osoba.
Italija do danas bilježi 7.382 oboljelih (više za 1.499 u odnosu na jučer) i umrlih 366 (više za 133 u odnosu na jučer).

Francuska bilježi 1209 oboljela, zatim Njemačka 1040, Švicarska 332 i Španjolska 674. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 104, Slovenija 16, Mađarska 7, BiH 3 i Srbija 1.
 
Od danas uvodimo sljedeći pojačani  paket mjera za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2) koji obuhvaća:
I Mjere vezane za međunarodni promet ljudi
II Mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova

I MJERE VEZANE ZA MEĐUNARODNI PROMET LJUDI
Opseg preporučenih mjera u tri kategorije:

1. Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja
- Kina: provincija Hubei, uključujući grad Wuhan.
- Italija:  Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell'Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen,
- Njemačka: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen 
- Južna Koreja: grad Daegu i provincija Cheongdo
- Iran
bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja  u karantenu na razdoblje od 14 dana
 
2. Svi hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:
- Kina (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera) 
- Južna Koreja (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera)
- Italija: pokrajine Veneto, Pijemont, Emilija i Romanja, Južni Tirol, Marche
- Hong Kong
- Japan
- Singapur
dobiti će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana
 
 3. Preporučuje se svim građanima da razmotre odgodu putovanja koja nisu nužna u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom.
 
II MJERE VEZANE ZA ODGODU ILI OGRANIČAVANJE ORGANIZIRANIH SKUPOVA
1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi
2. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju:
  • Jasno istaknute sljedeće upute:
  - https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf
  - https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf
  • Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
  • Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt
  • Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije
  • Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Plovanija i Kaštel.

Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Republiku Hrvatsku moraju biti u samoizolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se samoizolaciji.

Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila.
 
 
Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa: Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Ponavljamo upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (Lombardija, provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell'Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u gore navedenim državama, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa
  
Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: stozercz@mup.hr.
 

Stranica