Održana vježba suzbijanja zagađenja i gašenja požara na moru "NAMIRG PULA 2019."

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije organiziralo dvodnevno tematsko događanje posvećeno zaštiti mora od onečišćenja s pomorskih objekata

Program je proveden nakon završene dvogodišnje obuke zajedničke postrojbe hrvatskih, slovenskih i talijanskih vatrogasaca. Tako je u pulskom akvatoriju 22. studenog 2019. održana međuresorna nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora i gašenja požara na moru „NAMIRG Pula 2019.“, koja je  organizirana s ciljem provjere spremnosti za intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora i mehanizama za intervencije gašenja požara na moru.

Prema scenariju  vježbe u pulskoj luci izbio je požar na trajektu Kornati. Ugroženi  su životi posade i putnika i potrebna je hitna intervencija s mora i iz zraka, kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice i onečišćenje mora, vatrogasnim plovilima i desantom vatrogasaca na ugroženo plovilo iz helikoptera HRZ OS RH i remorkera Triton pulskog Uljanika.
 
U pokaznoj vježbi sudjelovali su predstavnici Vatrogasne zajednice Istarske županije sa svojim projektnim partnerima, Gasilskom brigadom iz Kopra te Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia. Osim njih sudjelovali su i Županijski operativni centar, Lučka kapetanija Pula, MUP RH PU Istarska, Obalna straža RH, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo OS RH, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Hrvatski Crveni križ, remorker Uljanika, Dezinsekcija Rijeka, Stožer civilne zaštite Istarske županije i trajekt Jadrolinije. Uspješnost vježbe pratili su i ovlašteni instruktori iz Nizozemske i Finske te Europske komisije

Vježbu je pratio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović,  pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kap. Siniša Orlić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Obalne straže admiral Milan Blažević, zamjenik župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite te ostali uzvanici.
 
Ova vježba je pokazatelj iskoraka sustava spašavanja koji može reagirati i na moru. Vježba je  primjer i potvrda da jedino uz zajedničku suradnju triju država može adekvatno odgovoriti na izazove u budućnosti.