Delegacija Bosne i Hercegovine posjetila Ravnateljstvo civilne zaštite

U sklopu projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERZEGOVINA - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“ delegacija Bosne i Hercegovine posjetila je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH

Foto: MUP

U sklopu projekta „EU 4 BETTER CIVIL PROTECTION BOSNIA AND HERZEGOVINA - izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske unije“, delegacija Bosne i Hercegovine, koju su činili predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Odjela za javnu sigurnost distrikta Brčko, posjetila je 11.studenog Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH.

Nastavak je to započetih aktivnosti predviđenih projektom u potpunosti financiranim od strane Europske komisije, u  vrijednosti 1.498.800 eura, kojeg vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, s partnerom iz Bosne i Hercegovine – Asocijacijom za upravljanje krizama AZUR, čiji predstavnici su također nazočili na sastanku.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut  u uvodnom obraćanju izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom provođenja projekta te održanim radionicama, zahvaljujući suradnji i pozitivnom interesu svih partnera, što je ključno za postizanje krajnjeg cilja projekta - pristupanje Bosne i Hercegovine Mehanizmu za civilnu zaštitu Europske unije.

Na sastanku je nazočnima održana prezentacija o mjestu, ulozi i nadležnosti novoustrojenog  Ravnateljstva  civilne zaštite MUP-a, kao i o organizaciji, načinu funkcioniranja i odgovornostima lokalne i državne razine u sustavu civilne zaštite. Naglasak je dan i na pregled povlačenja i ulaganja sredstava iz strukturnih fondova Europke unije u prevenciju, opremanje, modernizaciju, informatizaciju sustava civilne zaštite te osposobljavanje njegovih pripadnika.

U sklopu posjete delegacija BiH i predstavnici Agencije AZUR obišli su Operativni centar civilne zaštite i Županijski centar 112 Zagreb, gdje su upoznati s načinom rada,  ulogom i zadaćama centara u svakodnevnom operativnom radu te kriznim situacijama.

Stranica