Crveno upozorenje za područje Dalmacije

U Dalmaciji se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma (web stranica koja spaja sve važne informacije o opasnom vremenu, a koje potječu od službenih nacionalnih meteoroloških službi iz velikog broja europskih država) crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko - goranske i Ličko - senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Za sutra, 13. studenog 2019. je također najavljeno vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo s udarima vjetra i do 120 km/h. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. 


Aladin prognoza oborina​ (12. studenog u 9:00 sati)

SEKTOR C (gornja Sava) i D (srednja i donja Sava)

Prema trenutno dostupnim podacima, u sljedeća tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slivu Šumetlice) do 44 mm/m2 (na Kupe i Dobre), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 45 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 23 mm/m2. U sljedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 10 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 98 mm/m2 (na slivu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 63 mm/m2.
 
Glavnina prognozirane oborine očekuje se danas u utorak 12. i sutra u srijedu 13. te u subotu 16.,  ponedeljak 18. i srijedu 20. studenog 2019., pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj pa se očekuje porast vodostaja rijeka na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih mjera obrane od poplava. Obilne oborine u razdoblju od 11. do 21. studenog 2019. prognozirane su na sektoru E i F.


Stanje obrane od poplave (Izvod iz izvješća Hrvatskih voda od 12. studenog u 9:00 sati)
 

Na području Sektora E 12. studenog do 7:00 na snazi su sljedeće mjere obrane od poplava:
 
Pripremno stanje obrane od poplava (PS) na:
 
  • BP 22, mali slivovi Mirna-Dragonja i Raša-Boljunčica
  • BP 23, mali slivovi Kvarnersko primorje i otoci i Podvelebitsko primorje i otoci
  • BP 24, mali sliv Gorski Kotar
  • BP 25, mali sliv Lika

Stanje i tendencija vodostaja za Republiku Hrvatsku za 12. studenog 2019. 

SAVA: Vodostaji do Jasenovca su u opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda. Nizvodno do Slavonskog Broda vodostaji su u stagnaciji s tendencijom opadanja, u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda, a dalje nizvodno u porastu sa tendencijom porasta u domeni srednje niskih i srednjih voda.
 
KUPA
: Vodostaji do Pribanjaca su u porastu s tendencijom porasta u domeni strednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i srednjih voda.
 
MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni niskih do srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Belišća su u blagom porastu s tendencijom blagog porasta,a dalje nizvodno su vodostaji u blagom opadanju s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda.
 
DUNAV:
Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih i srednje niskih voda.
 
Stanje vodostaja možete pratiti OVDJE.


Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se:autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (bilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), brza cesta Solin-Klis (DC1). Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama.
 
Ne zaboravimo:

Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav čine učinkovitijim. Sigurnost i zaštita vaši su primarni interesi, ali u njihovom ostvarivanju, pored uloge namjenski organiziranih žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i vaš osobni doprinos. Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav civilne zaštite čine učinkovitijim. Stoga se na vrijeme pripremite, kako bi u slučaju nesreće mogli pomoći sebi i drugima. 

Stranica