Sudjelovanje Područnog ureda civilne zaštite Osijek u pripremi i provedbi vježbe „Osijek 2019“.

Foto: MUP

Danas, 3. listopada održana je vježba evakuacije i spašavanja „Osijek 2019.“na lokaciji željezničkog kolodvora u Osijeku. Vježba je bila pokazno-edukativnog karaktera s ciljem uvježbavanja i podizanja razine spremnosti djelatnika i usklađivanje protokola pozivanja žurnih službi i komunikacije, te planova evakuacije nositelja vježbe Kolodvor Osijek.

U vježbi su sudjelovali HŽ Infrastruktura kolodvor Osijek, predstavnici Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Policijske uprave osječko-baranjske, Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek i Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije.

Prema scenariju vježbe, uočen je paket sumnjivog sadržaja u prostoru zgrade kolodvora Osijek, pored bankomata. Zbog sumnje da je u paketu eksplozivna naprava, djelatnik kolodvora odmah postupa sukladno sigurnosnim planovima i protokolima te poziva Centar 112 i dojavljuje o uočenom te traži pomoć nadležnih službi. Županijski centar 112 Osijek poziva nadležne žurne službe, a na lokaciju izlaze djelatnici policije, vatrogasci i hitna medicinska pomoć. Svi putnici i druge zatečene osobe odmah su evakuirani iz zgrade kolodvora na sigurno područje. Provedene su sve mjere osiguranja prostora intervencije, poduzimaju se radnje pretraživanja prostora uz pomoć policijskog potražnog psa i lociranja opasne eksplozivne naprave te mjere protueksplozijskog  djelovanja i uništavanje opasne eksplozivne naprave.

Nakon vježbe provedena je analiza te je zaključeno kako je prikazana izvrsna uvježbanost, spremnost, koordinacija i komunikacija operativnih snaga kao i ostalih sudionika u vježbi. Suradnja i koordinacija svih službi u pripremi vježbe i u provedbi operativnih zadaća vježbe korisna je i potrebna za sve operativne snage i sudionike vježbe s ciljem jačanja sigurnosti svih građana i putnika.